Hak Cipta Terpelihara : Isha Idiaz

Mereka Pembaca Setia

Because I’m stupid
Jenis Karya : Cerpen
Oleh : Isha Idiaz


Lagu dendangan SS501 – Because I’m stupid kedengaran dari playlist MP3 nya. Masuk kali ini lebih 200 kali lagu itu bermain tanpa henti di telinganya. Sha masih tidak dapat melelapkan matanya walaupun jarum jam sudah menunjukkan jam 4 pagi. Matanya masih memandang kosong ke arah siling biliknya. Tidak berganjak sejak jam 9 malam tadi. Sudah dipujuk matanya untuk tidur tetapi matanya tetap berdegil. Di pujuk hatinya untuk melupakan, namun hatinya tetap begitu. Semuanya statik. Tidak bergerak walaupun seinci. Fikirannya masih mengingati seorang insan. AE.


            “Siapa AE di hati aku?”, inilah persoalan yang mengganggu fikirannya.


“Siapa pula aku di hati AE?”, nafas dalam di hela lagi.



Teringat perkenalannya dengan AE. Perkenalan mereka bermula dari blog. AE menjadi follower Sha di blognya. Sudah lama AE menjadi follower Sha, namun bagi Sha dia tidak pernah peduli tentang hal itu. Pada Sha, dia tidak minta sesiapa menjadi followernya di blog. Sehingga suatu hari Sha blogwalking dan terlihat AE memberikan komen di salah sebuah blog kunjungan tetap Sha setiap kali ada entry baru di blog kegemarannya itu. Tanpa memikirkan apa-apa, pantas tangan Sha mengikuti link ke blog AE. Di lihat satu entry di blog AE yang memuatkan foto-foto rakan karib Sha suatu masa dulu. Dia sangat merindui temannya itu. Dan tanpa berfikir panjang, Sha mengikuti pula link ke Facebook AE. Dari situlah semua cerita bermula.


“Cube usha budak ni kejap. Manalah tau dia ada apa-apa news pasal bestfriend aku ni”, bisik hati Fisha sambil tangannya pantas menekan butang add di Facebook AE.
Dan tidak sampai beberapa minit, AE telah mengapprove Sha sebagai rakan Facebook nya. Dan sebentar kemudian, muncul notifications baru di Facebook Sha. Di klik di notifications.


AE posted something on your wall.


Di klik di notification dan page facebooknya mengarah ke post tersebut.


Thanks 4 your add


Sha menarik nafas lega. Sha mereply wall post itu.


            “Most welcome


AE kembali menulis,


            “Kite kenal ke?”


Sha hanya tenang waktu itu. Jari-jemarinya pantas menaip.


            “Not really. Blogger. Kite YM je la.”


Dan pantas jari-jemari Fisha menekan papan kekunci dan memasukkan alamat YM AE.


Dan kisah mereka bermula…


****************


Lagu itu berkumandang lagi…


Because I'm so stupid and such a fool
My eyes don't see nobody but you
Even though I know you love someone else
You could never know the pain that I felt


Ingatannya di lemparkan pada kenangan mereka..
Setelah beberapa hari berchatting di YM, hubungan Sha dan AE semakin rapat. Mereka berkongsi cerita. Berkongsi pengalaman. Bagi AE yang ketika itu sedang frust menonggeng kerana di kecewakan oleh ex nya, Sha di jadikan teman bicara, teman untuk memberikannya pendapat.


AE : I tak tau I sayangkan die laig ke x
            Sha : Kenape you cakap macam tu?
AE   : Berbulan dia tinggalkan I without saying anything
Sha : Kenape die tinggalkan u?
AE   : Entahla. Die tak cakap ape-ape pun.        
Sha : Owh..


Dan Sha telah kehilangan idea untuk berchatting dengan AE.
            
            AE   : Sha, your existence reminds me to her
            Sha : Erk. Why? I tak bersalah
            AE   : Sebab kisah kite same. You pun di tinggalkan oleh your ex without saying anything
            Sha : Hurm… Dah tu you nak suruh I buat ape?
            AE : Nothing
            Sha : Nak suruh I jadi your Fake GirlFriend?
            AE : Untuk ape?
            Sha : Balas dendam. Revenge. Tunjuk kat your ex you bahagie skrg.


Lagu Because I’m stupid terus berkumandang..


You probably never think of me at all
And I know we have no memories
But the one who really wants you is me
In the end only my tears will fall

Sha menyapu air mata yang mulai pecah dari empangan. FAKE GIRLFRIEND. Status ini yang membunuhnya kini. Ideanya yang menjerat dirinya sendiri. Terjerat dengan drama mereka. Drama yang dilakonkan oleh Sha bersama AE. Lagu ini benar-benar menyentuh jiwanya… Ingatannya kembali pada AE…


AE : Hye Fake GF
            Sha: Hye Fake BF
            AE : Sha, die YM dengan I tadi
            Sha: Really? Congrates. Dah tu you cakap ape je?
            AE : I cakap I dah ade u.
            Sha: Haha. Really? Then what happen?
            AE : Our plan succeed.
            Sha: Good. Ok FBF, you kene study pasal i.
            AE : Yup2. Sume ade kat profile FB you kan?
            Sha: Yup. Sume ade kat situ. Karang die tanya you tak dapat jawab sia-sia je.

Ya, waktu itu hatinya masih seperti sediakala. Tidak terusik sedikitpun. Dalam hati kecilnya, Sha sangat berharap AE dapat kembali semula ke pangkuan ex nya. Tetapi entah bila perasaannya bertukar. Entah bila pula dia mula menaruh perasaan terhadap AE.


Teringat bagaimana Sha menjadi stalker setelah mendengar bait lagu ini.


I stay, you walk away
I stand back, watching you day by day
You can't see that I'm so in love with you
Like the wind you just fly right through

Sehari berlalu. Dua hari berlalu. Dan kini, Sha seringkali berasa sedih apabila melihat formspring AE di hiasi oleh pertanyaan dari ex nya. Sungguh, Sha juga bingung.


“Kenapa aku sedih? Kan aku nak tolong AE”, Fisha bermonolog sendiri.


Di kuatkan hati membaca pertanyaan ex AE di formspring itu.


          Q: Who  is your first love??
A: SNMR


Di sorotkan matanya membaca pertanyaan kedua.


            Q : SNMR?? Masih first love sampai sekarang?
            A : Siape ni? Perlu ke bagitau kamu??


Di pandang lagi soalan ke tiga.


            Q : Awk sayang saya tak?
            A : Tak kenal maka tak cinta… Siape awak? :P


Lagi dia tanya ape?


            Q : SNMR stand for???
            A : Saya Nak Makan Roti.. Menjawab soalan tak? :p


Darah menyerbu kemukanya waktu itu. SNMR. Terasa mahu dia jawabkan pertanyaan itu bagi anonymos yang bertanya. Sha tahu, penanya soalan tanpa nama itu adalah ex AE.


Meh saya tolong jawabkan ye Cik Anonymos.
SNMR stand for SYAZLIN NADIA. Awak la orang tu. Kalau dah tau buat ape tanya.
Bikin hot je kat cni.


Namun jawapan itu hanya terluah di fikirannya. Tidak pula Sha menjawab bagi pihak FBF nya. Di tepuk dahinya berulang kali. Sampai begitu sekali rasa cemburunya pada AE yang merangkap FBF nya.
Next question ape?”, Sha tertanya-tanya.


Q : saya adalah saya… awak adalah awak…
A: owh.. kalau macam tu, saya sayang saya, awak sayang awak.. puas ati? :P


“Habis tu siape yang nak sayang aku?”, dalam diam dia merungut sendiri.


There are days when I just miss you so much
There are days when I just long for your touch
"I love you" somehow flies right off my lips and so
Once again I'm left crying for you

Once again I'm left here missing you
Baby I love you I'm waiting for you

Begitulah dia menghabiskan harinya sejak dia menjadi FGF AE.
           
“Aku ni da gaya stalker da”, Sha bicara sendiri. Dia tertawa. Tidak pernah dia menjadi stalker sebelum ini.


***************


            AE : FGF, kalo ex I kacau you, you bagitau I k.
            Sha: Ok FBF, no problem. Selagi tak annoying, I ok je.
            AE : Ok. Take care k.
            Sha : You too..

Hari berganti hari. Mereka semakin akrab. Bahkan perbualan mereka bukan setakat di YM malah di handphone.
Vibrate di saku slack yang di pakai oleh Fisha. DI keluarkan handphone dari saku seluarnya.


1 new message tertera di skrin.


Di buka message itu.
          
Sha, I da dapat jejak my ex kat your blog. Kat shoutmix you. I baru perasan pagi ni. I rase die pegi FB you jugak. Kalau die add you kat FB, you ignore je tau. Bgtau i.

Pantas Sha mereply message itu kembali.

Ok, nanti balik I check. I ade kuliah ni. Don’t worry k.

Benarlah jejak di tinggalkan oleh ex AE di blognya. Namun bagi Sha, selagi ex AE tidak mengharmkan dirinya. Dia tidak kisah. Cuma perasaan meluat itu tetap ada. Jika benar dia begitu sayangkan AE, kenapa suatu masa dulu dia meninggalkan AE tanpa kata-kata semata-mata mengejar cinta dambaannya. Perempuan. Mudah benar beralih arah. Sekarang apabila tahu AE bakal di ambil orang, baru dia kembali menagih cinta AE. Bagai meludah jilat balik. Begitulah Sha menggambarkan perwatakan ex AE. Bukan kerana perasaan cemburunya tetapi dia masak dengan perangai perempuan semacam itu.

***************

You'll probably never have a dream of me
And I know I'm in love all alone
That's why we don't really have memories
In the end, I'll make them all on my own

Mimpi. Ya, hampir tiap hari Sha tidur bertemankan mimpi tentang AE. Teringat perbualannya dengan AE menerusi YM.

Sha : FBF, you busy ke?
            AE : Takla.. Ok je..
            Sha: Oh, ok. Btw, FBF, hari ni I mimpi you 3 kali.
            AE : 3 kali? Byknyer. Kan I da suruh you fokus time stdy.
            Sha: Siape yang selalu masuk dalam mimpi i? You kan? You yang bersalah.
            AE : Ape pulak I yang salah.
            Sha: Ye la, dah tu tiap-tiap hr I mimpi you. Tak nyenyak I tido. You tengok, I baek je. Tak penah kacau you tdo.
            AE : Siape kate?
            Sha: I la yg kate. I tak penah masuk dalam mimpi you.
            AE : Dah tu sape yang wat I kene mandi pagi-pagi bute hari tu?
            Sha: Erk. Yang tu I tak bersalah. You yang fikir bukan-bukan. Siape suruh.
            AE: Haha. You yang bersalah ok.
            Sha: Aaa… Yela yela.. I yang bersalah.
            AE : Haha.. Mengaku pun.
            Sha : Ceit. Padahal I tak buat ape-ape pun.
            AE : =P

Sekuntum senyuman menghiasi bibir pucat milik Sha. Keadaan kesihatannya terganggu akhir-akhir ini. Semuanya kerana seorang insan bernama AE. Seorang insan yang merubah hidupnya.


“Kenangan. Kenapa kau datang lagi jika kau hanya mengingatkan aku pada dia….”, bisik Sha dalam hati.

Love's like a river of tears
That will flow whenever you're not here
Even though your heart will never be mine
It's enough just seeing you smile

Sha akui, dia senang melihat AE bahagia. Namun dia sendiri terluka. Dia sendiri kecewa. Bukan kecewa kerana di tinggalkan oleh AE. Tetapi kecewa kerana AE menipunya. Malah mengingkari janji mereka malam itu.

There are days when I see nothing but rain
There are days when I just feel so much pain
"I miss you" somehow flies right off my lips and so
Once again I'm left wishing for you
Once again I'm left here missing you
Baby I love you I'm waiting for you

Malam itu Sha memberanikan diri bertanya isi hati AE terhadap dirinya. Di capai handphone. Di taip message.
             
            AE, I just wanna ask you smthng. Do you really have feelings with me?

Dan message itu berbalas. Tidak menghampakannya.

            Kan kite dah janji tak nak ade rase ape-ape. All fake.

Sha menaip kembali.

            But I think my feelings for you is not fake. My love for you is not fake. My sadness is not fake.

Vibrate sekali lagi. Dengan tenang Fisha membacanya walaupun air mata sudah mula gugur di pipinya.

            If your feeling towards me is not fake, your love for me is not fake, your sadness is not fake… Let me wipe your tears, cure the sadness. But I can’t accept your love. Because I’m not worth 4 u... Trust me..

Fisha membalas kembali message itu.

            You are not worth for me or I’m not worth for u?

Dan hanya 1 minit, messagenya kembali berbalas.

            No, u r wrong.. I;m not worth 2 b loved by some1 esp u.. I wnt to love u, but its hard.. I know my limit.. Sorry if I lied to u.. But, my feelings towards u is not fake.. =(

Air mata Sha gugur lagi. Kini lebih deras. Benarlah seperti jangkaannya. AE juga mempunyai rasa yang sama dengannya. Tetapi dia masih kurang pasti. Di tanya lagi kepada AE.

Means?

Seketika kemudian message baru masuk lagi di handphon miliknya.

            I do have feeling to you.. Even the time we know each other were short, but I’m starting to fall in love with you.. But 1 point, I start loving u becauseI can’t continue..

AE membuka message yang baru diterima olehnya.

            I love you FBF..

Cepat tangannya membentuk kata-kata dan di send semula ke Sha.

            I love u 2 oh my FGF.. You know my weak point.. You make me fall in love with you.. What should we do now? =(

Bertambah pilu rasa di hatinya. Namun Sha masih ingin tahu kebenarannya dari AE. Di tanya lagi.

            I don’t know your weak point FBF… =(

AE mereply kembali message Sha itu.

            My weak poin, lemah dengan pujuk rayu wanita yang memahami. You make me sick Sha. I’m afraid I will hurt you. I’m afraid I can’t be the best 4 you.. I’m afraid I can’t b perfect in your eyes.

Sha mengeluh perlahan. Tidak pernah dia merayu kepada AE.

You make me sick too AE..  Why don’t you be my TBF?

Dan message Sha masih berbalas.

I can’t, nanti you kecewa.. I ni bukanlah siape-siape.. You worth for someone else.

Sha kecewa. Benarlah dia hanya fake girlfriend kepada AE. Hanya FGF. Tidak lebih dari itu.

            I can’t forget you either.

Dan malam itu akhirnya hati mereka bersatu.. 20.02.2011, 6:56am..

            AE : Promise me one thing Sha, if something happen between us after this, don’t left me alone. Promise me that we’ll face it together and make it to the end.

            Sha : I promise you TBF..

            AE : TBF?

Sha: True BoyFriend

AE : Owh.. Haha.. I promise to you TGF..
           

*************

Dan hubungan mereka tidak bertahan lama. Tidak sampai sehari Sha merasa bahagia. Semuanya kerana Syazlin Nadia. Ya, nama itu yang merosakkan kisah mereka. Nama itu yang membuat dia merana. Dan hanya sekelip mata semuanya musnah apabila nama itu kembali ke pangkuan AE. Lalu AE juga meninggalkannya. Tinggal tanpa sebarang kata.

Bye, bye, never say goodbye
Even though it's not me by your side
I need you , I just can't say it but I want you
I cannot stop wishing for you

Bahkan AE dengan tegar menyekat Sha daripada dapat melihat wallnya di FB. Sha hanya bisa melihat profile kosong tanpa kata itu. Cukup sekadar melepaskan rindu didada dan cukup sekadar menutup gelisah hatinya yang menunggu penjelasan AE. Tetapi manik jernih itu tetap mengalir.. Di ucapkan kata saying dan cintanya pada AE setiap kali Sha melihat profile kosong itu.

There are days when I just miss you so much
There are days when I just long for your touch
"I love you" somehow flies right off my lips and so
Once again I'm left crying for you

Setiap kali itu juga Sha berharap AE tidak akan menyekatnya lagi. Dan tiap kali juga harapannya musnah. Mungkin itulah pengakhiran kisah mereka. Tinggal tanpa kata. Jika ada kata pasti ia dusta.

There are days when I see nothing but rain
There are days when I just feel so much pain
"I miss you" somehow flies right off my lips and so
Once again I'm left wishing for you
Once again I'm left here missing you
Baby I love you I'm waiting for you
Kini, Sha masih berharap, masih menanti, masih merindui. Kerana cintanya pada AE bukan dongeng semata-mata. Ianya kisah benar. Benar di hatinya. Benar di mindanya. Dan benar juga di hati AE suatu masa dulu.. Yang Sha mampu hanya menunggu detik yang entah bila semua kesedihan dan kisahnya bersama AE akan berlalu..
Di tulis satu nota untuk AE.

            To my only dear..
                        I tak pernah marah you bila you balik to your ex..
                        I cuma kecewa kerana you tipu i..
                        You betray our promise..
                        And dat’s make me really sad..
                        Coz I really trust u…… =(



****************


©Hak Cipta Terpelihara - Isha Idiaz 









Share

5 comments:

Isha Idiaz said...

Happy readings 2 all readers.. Kindly leave ur comment here.. =)

ainhjzack said...

tak faham kesudahan cerpen ni..
p/s: AE tu ada something probs ke sampai buat sha macam tu sekali

Isha Idiaz said...

ainhjzack : kesudahan die di sambung dlm cerpen aku, kau atau dia..
p/s : Xtau la ape mslh AE 2.. (padahal i'm da story creator haha)

Shawani said...

assalamualaikum :D
sorry saya baru perasan awak punya blog. cerpen ni cerpen first saya baca. sedih. saya nangis. maybe saya faham atau tak faham tapi pakwe saya tinggalkan saya tanpa kata apa2.. padahal last kitorang contact tak pernah gaduh pun. btw saya suka cerpen awak ^^

wolf said...

aku suka cerpen-cerpen kamu tapi ada sebagian kata yang tidak bisa aku mengerti karena aku orang indo... tapi keseluruhannya sangat bagus aku suka :D